20 Temmuz 2016 Çarşamba

Köpeklerde İyi Ve Kötü Bir Diş Yapısı

Hatalı diş yapısı bazı ırklarda diğerlerine göre daha yaygın aynı zamanda sık sık açığa çıkan bir durumdur.Açıkca genlerden yavruya geçtiği gibi,bunun ilerlemesine başka dış etkenlerde sebep olmaktadır.
Yanlış diş yapısına çenenin daha yüksek ve daha alçak olarak gelişmesi sebep olur.Eğer yavrunun anne veya babasının kafa yapısı birbirinden çok farklıysa mesela birinin kafası uzunsa diğerininki (genelde erkeklerde) kütse bu durum yaşanabilir.Overshot ve Undershot ağız aynı yavrularda çıkabilir.
Diş yapısı ile ilgili hatalar belli ki çenenin büyümesiyle beraber açığa çıkıyor.Peki bu neden en başında oluyor?
Görünen o ki.. daha yüksek ve daha alçak çene gelişmesi herbirinden bağımsız,yani farklı genlerin sebep olduğu bir durumdur.





Bu iki resimde zayıf ve iyi bir çene yapısına dikkat çekmek istedim.

Bu tamamiyle doğru bir diş yapısına sahip bir köpeğin resmi.


Bu köpeğin dişlerinin boyutuna bakacak olursak P3 ve P1 dişleri sıralamasında boyut hatasını görebilirsiniz.


Genlerle ortaya çıkan bu sorunun iyi bir eşleşme ile önüne geçilmesi pek mümkün bir durum değildir inanması zor ama bazen çok iyi anne ve çok iyi bir baba bile hatalı çene yapısına sahip yavrular verebiliyor.Ancak bunun ilerlememesi için ve düzelmesi için doğru beslenmeye dikkat edilmesi önemlidir.Köpek mamalarınını seçerken köpeğinizin ırkına göre dikkatlice dengelenmiş bir mama seçmeye dikkat edin.Fazla içerikli olan mamalar veya az içerikli olan mamalar köpeğin çene yapısının daha da kötüye gitmesine sebep olabilir.Mesela biz köpek sahipleri onların yemeğini iştahla yemesini seyretmeyi seviyoruz ve iyi beslenmelerini istiyoruz ancak bazı yiyecekler bazı ırkların çene yapısını kötü halde etkileyebilir.

27 Nisan 2016 Çarşamba

Köpeklerde Tuvalet Eğitimine Nasıl Başlanmalıdır?

Köpekler için tuvalet eğitimi eve geldiği andan itibaren başlanan ve ne kadar sürede başarılacağı bilinmeyen bir eğitimdir.Bol zaman ve sabır gerektirir.Eğer bu konuda iyiyseniz şanslısınız! 7 adımda bu sorunlardan nasıl kurtulabilirsiniz,işte çözüm önerilerim!





1-Tuvaleti İçin Belirli Bölge Oluşturun!

İster inanın,ister inanmayın.Köpeğiniz için banyoda belli bir alan seçseniz de banyonun her tarafını ona devretseniz de o yine de kendi seçtiği bölgeye tuvaletini yapacaktır.Bu yüzden hem köpeğinizin hem de sizin onun tuvalet için kullanmasına uygun bir yer seçmelisiniz.Köpeğinizi alana saldığınız an tuvaletini yapmasını istediğiniz yere doğru teşvik edin.Unutmayın ki köpekler doğada yaşayan bir canlıdır ve bunun önüne geçilmez ise köpeğinizin büyüdüğünde her alanı tuvalet yeri olarak kullanabilir.

2-Bir Box Edinin!

Köpeğiniz eve gelmeden önce mutlaka içinde rahat yatıp kalkacağı ve hareket edeceği bir boxta kalmalıdır.Box ilerde tuvalet eğitiminde tuvaletini tutması için işinize yarayacaktır.


3-Oyun Alanı Oluşturun!

Köpeğinizin yanı sıra oyun saatleri ve alanı da tuvalet eğitiminde önemlidir.3-4 aylık bir köpek 4 saatten fazla tuvaletini tutamaz.Kısaca hiçbir köpek 6 aylık olmadan tuvaletini uzun süre tutamaz ve tutması için zorlanmamalıdır.Eğer köpeğiniz için belli sebepler nedeniyle (okul,iş vs.) tuvalet eğitimine vakit ayıramıyorsanız,bir oyun alanı oluşturun ve alanın bir kısmını ped ile kaplayıp diğer boşta kalan kısmını oyuncaklarla doldurun.Alanı ise temizlenmesi kolay bir alan seçmekte fayda var.
Böylelikle köpeğiniz oyun oynarken tuvaleti geldiği an pede yönelecektir.Alanın etrafını mutlaka kısıtlamayı unutmayın tabi ki.

4-Zaman Belirleyin

Bazı köpek sahipleri köpeğini dışarıya çıkarmak için zorlandığını da söylüyor.Bazen de çıkardığı zaman tuvalet yapmadığını da.Bu ancak köpek için tutarlı belli zamanlar ayırarak çözülebilecek bir durumdur.Program akışı dostunuzun mama ve tuvalet saatlerinin belirlenmesi ile ilgili olmalıdır.
Daha sonra dostunuz bu saatleri öğrenecek ve ona uygun davranacaktır.


5-En Önemlisi Gözetmek!

Köpeğinizi takip edecemeyeceğiniz vakit köpeğiniz boxta kalmalıdır.Köpeğinizi takip edebileceğiniz vakit bunu dikkatlice yapmalısınız.Ona kesinlikle çok belli etmemelisiniz.Bir davranışı gerçekleştirmeden önce nasıl bir sinyal verdiğini kesinlikle incelemelisiniz.Örneğin dışarı çıkmak istediğinde daire çizerek veya yerleri çok koklayarak ufak bir uyarı verecektir.


6-Köpeğinizi Programa Göre Dışarı Çıkarın!

Köpeğinizi sürekli 1-2 saat dışarı çıkarın.Köpeğinizi boxtan aldığınız gibi oyun oynatıp,gezdirmeden hemen kayışını takıp dışarıda tuvaletini yapmasını istediğiniz yere hemen götürün.


7-Bolca Övgü Ve Sevgi!

Köpeğiniz tuvalet için istediğiniz alana gittiği an sadece ufak bir ses tonuyla aferin demeli ve o alanı koklayıp tuvalet yapmasını beklemelisiniz.İşini bitirdiği an ise bolca övgü ve sevgi gösterisi yapıp en sevdiği yiyecek veya oyuncak ile ödüllendirmelisiniz.